Många har kanske inte fler appar än den förinstallerade börsappen på sin telefon som är relaterade till ekonomi, och tycker att bara ordet “ekonomi” för tankarna till grå kostymnissar och obegripliga siffror. Men det är just för de som tycker ekonomi är svårt eller tråkigt som apparna i ämnet kan vara till hjälp.credit-squeeze-522549_640

En app som kan hjälpa dig att få översikt på din ekonomi är Tink. Tink kopplas till din internetbank och ditt lönekonto, och alla utgifter du har under månaden kategoriseras och presenteras på ett lättförståeligt och överskådligt sätt i olika tabeller och grafer. Denna app är särskilt att rekommendera om man känner att man spenderar för mycket pengar på något, till exempel shopping, cigaretter eller hasardspel. Med Tink kan du då enkelt se exakt ur stora utgifterna på den posten är varje månad, vilket kan göra det lättare att bestämma sig för att dra ned.

En annan app som förenklar ekonomin är Swish. Med Swish kan du enkelt föra över pengar mellan konton genom att bara använda mottagarens mobilnummer, och du kan lika enkelt ta emot pengar med ditt mobilnummer. Överföringen sker momentant, och det finns flera fördelar med detta. Om du till exempel ska sälja något via en annonssida kan du ta emot betalning utan att ge ut ditt kontonummer, och du kan direkt se om pengarna har kommit in. Det gör det också lätt att dela upp notan mellan vänner, skicka födelsedagspengar eller vad som helst annat som innebär en pengatransaktion.

Ett annat tips är att ladda ned din egen banks app. Då kan du enkelt se ditt saldo och sköta de flesta bankärenden var du än är. De flesta storbanker har idag en app både för mobiler och surfplattor.

Så var det ju det där med säkerheten. De flesta av dessa appar använder sig av mobilt BankID, bankdosa eller någon annan säkerhetskontroll, men det kan trots det vara bra att aktivera mobilens egen säkerhetskod och låsfunktion om du har några bankrelaterade appar på telefonen. Man bör också undvika de ekonomiappar som ber dig lämna ut din bankkod.

Taggar

 
 
 
 
sportpress