Appar för barn, från småttingar till tonåringar, är en mångmiljonmarknad.

Dock bör du som förälder känna till att det finns appar som medger köp inne i appen så att säga.

I USA har har den federala handelskommissionen (FTC) ingått en uppgörelse med Apple vilken  innebär även att Apples rutiner senast den 31 mars 2014 måste ändrat  rutinerna så att köp inte kan göras utan föräldrars medgivande. Bara i USA har barn spenderat miljontals dollar på appar – utan föräldrarnas kännedom.

Barn i Sverige har i mer än ett fall, gjort köp via appar utan föräldrarnas vetskap. I ett särskilt uppmärksammat köpte barnen virtuella jordgubbar till ett värde av 50 000 kronor. Föräldrarna fick dock pengarna tillbaka i det här fallet. Mörkertalet är relativt stort och man känner som förälder kanske inte till de regler som gäller för minderårigas köp.

 

Regler för köp
I Sverige gäller att köp endast får göras med föräldrarnas givna samtycke. Det något suddigare uttrycket “gett intryck” av samtycke används dock parallellt med det förra. I de fall det uppstått tvister vilka avgjorts i svenska domstolar, har rätterna i de flesta fall gett rätten till föräldrarna. Fast det är inget man som förälder kan ta för givet. En utgång i en rättstvist är aldrig given, stor godtycklighet råder.Apparförbarn

 

Förslag på appar
Det finns både gratis- och betalappar för barn och undomar, för smartphones med windows som operativsystem. På webbplatsen Windows Phone finner du betygsatta appar som Animal Sound Box Free som har mer än 300 000 nedladdningar.

Itunes för Iphones och Ipads finner du appar som gratisappen “Radioapans banankalas”, en app för barn från Sveriges Radio och betalappen Pettson’s Memo från Filimundus AB.

Med betalappar som Book Creator kan hantera ljud, text, bild och film.

Appar för barn och ungdomar är en enormt stor marknad. Det är lätt att finna appar för allt från matematik, skapande, språkutveckling och kommunikation, teknik, till naturvetenskap med mera, för den som är intresserad.

 

Att tänka på
Tänk på att det inte är så enkelt att det bara är att låta barnen få tillgång till barnappar i smartphones och/eller läs-/surfplattor.

Det kan dessvärre bli en väldigt dyr affär. Så ta ditt ansvar som vuxen, både föräldrar och pedagoger.

Var uppmärksam på att det är du som ser över vilka appar som får laddas ned och alldeles särskilt om det förekommer köp inne i apparna.

Sist men inte minst, ha tydliga regler för hur barnet får använda surfplattan eller smartphonen och vilka appar som de får använda eller kommer åt att använda.

Missbrukar de ditt förtroende är det bra om det leder till någon form av sanktion. Exempelvis att de helt enkelt inte får använda sig av utrustningen på ett tag …

Taggar

 
 
 
 
sportpress